persoonlijk leiderschap

Wat is Persoonlijk Leiderschap?

Dec 01, 2023

7 Eigenschappen van succesvolle leiders.

Persoonlijk leiderschap heeft alles te maken met het realiseren van je eigen doelen. Het gaat over het nemen van de leiding over je eigen leven. Dit thema wordt steeds belangrijker. Zeker in een wereld waarin de prestatiedrang groot is en stress zorgt voor verstoring van de psyche. Daarom leg ik je in deze blog uit wat persoonlijk leiderschap is en hoe je dat kunt ontwikkelen. Zo kun je bewuster ondernemen en betere keuzes maken op persoonlijk en zakelijk gebied.

Wat hebben alle grote leiders en ondernemers in de wereld gemeen? Ze zijn succesvol, ze hebben ontzettend veel volgers en trekken de aandacht van breed publiek. Het zijn charismatische mensen die uit een oneindige bron van energie lijken te putten. Mensen die weten wat ze willen en hoe ze dat moeten bereiken. Maar hoe doen ze dit en hoe behalen ze zulke grote successen? Dat heeft alles te maken met de eigenschappen die ze van nature bezitten en deze verder ontwikkelen.

Definitie van persoonlijk leiderschap.

Persoonlijk leiderschap is het benutten van je talenten en kwaliteiten om je persoonlijke doelen te bereiken. Door te onderzoeken wat je kwaliteiten zijn, kun je bewuster keuzes maken op persoonlijk en zakelijk gebied. En om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen moet je goed kunnen reflecteren. Je moet namelijk eerst ontdekken wat je valkuilen zijn, waar je krachten liggen en wat je motivatie is.

Persoonlijk leiderschap gaat gepaard met persoonlijke groei. En zoals beschreven in mijn blog over persoonlijke groei, vertellen je klachten iets over je mentale gezondheid. Mensen die mentaal nog niet op het gewenste niveau van hun ziel zijn ervaren tegenslagen in hun werk en in hun leven. Dit uit zich in:

  • Negatieve ervaringen,
  • Vermoeidheid of rusteloosheid,
  • Het ervaren van stress,
  • Slapeloosheid,
  • Emotionele, geestelijke of zelfs lichamelijke klachten,
  • Of nog erger; het hebben van een burn-out.

Je wilt groeien en je persoonlijke en zakelijke doelen waarmaken. Dat is pas mogelijk als je weet waar je moet beginnen. Maar misschien voel je angst of frustratie en belemmeren die je. Het kan ook zijn dat je niet meer weet hoe je verder moet. Of je voelt je besluiteloos en onzeker. Herken je dit ook? Dan raad ik je aan je te verdiepen in de eigenschappen voor succes.

De zeven eigenschappen voor succes.

Om nieuwe overtuigingen aan te leren is het noodzakelijk om belemmerende patronen te doorbreken. Maar om dat te kunnen moet je eerst leren inzien wat je precies tegenhoudt. Daarom is het creëren van een helder beeld van jezelf belangrijk. In mijn coaching sessies help ik mensen die kampen met wederkerende klachten. Ze voelen zich vastzitten in hun werk, privéleven of in hun onderneming. En door een helder beeld te creëren van je krachten en belemmeringen, bereik je de kern, ‘de oorzaak van het probleem’. Door het probleem aan te pakken ontstaat ruimte voor groei.

Lees ook: "Waarom is er persoonlijke groei nodig en hoe ervaren we dat?"

Maar hoe pak je weer de leiding over je mentale welzijn en je doelen? Dat begint met de leiding nemen over jezelf. Dat klinkt natuurlijk veel makkelijker dan dat het is. Maar bewustzijn begint simpelweg bij onszelf. En ook de grote leiders weten dit maar al te goed. Met coaching help ik je om de leiding terug te nemen. Hiervoor ga ik uit van de principes van de zeven eigenschappen van succesvol leiderschap. Het zijn er natuurlijk meer, maar ik benoem de belangrijkste.

1. Assertiviteit

Ik help je inzien dat je niet alles kan en moet veranderen. Richt je vooral op de zaken waar jij last van hebt en waar jij aan kunt werken. Door op jezelf te focussen ontstaat de gewenste verandering.

2. Visie

Wat is je doel en wanneer is je doel bereikt? Wanneer ben jij of is je project of je bedrijf succesvol? Het antwoord op deze vraag is essentieel en bepaalt voor een groot deel de route die je moet bewandelen.

3. Verspil geen tijd

Ik leer je het onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken. Zo kun je je veel beter focussen op wat belangrijk is dan dat je je laat leiden door de waan van de dag.

4. Teamwork

Door alleen te werken ga je snel op je doelen af. Maar door samen te werken kom je veel verder. Je leert omgaan met emoties van jezelf en van anderen en hoe je door samenwerken succes bereikt. Het zoeken van hulp helpt je dan ook om sneller stappen te maken.

5. Begrip

Je belemmerende gevoelens bepalen voor een groot deel hoe je reageert op situaties of prikkels. Die belemmerende gevoelens en overtuigingen kleuren je bril en daarmee je visie en daarmee ook hoe je informatie tot je neemt en hoe je handelt in de praktijk. Daarom is bewustzijn van wie jij bent op dit moment en begrip voor jezelf iets wat vaak terugkomt in coachingsprogramma’s van Bellaarts.

6. Synergie

Persoonlijk leiderschap betekent ook dat je een creatieve oplossing kan vinden. Het gaat erom dat je leert je krachten met anderen en diverse hulpbronnen te bundelen om je doelen te bereiken. Hoe je dat praktisch doet, leer ik je in mijn trainingen.

7. Zelfreflectie

Zonder zelfreflectie zijn de overige eigenschappen ook niet haalbaar. Zelfreflectie geeft je inzicht in je gedrag en voorkomt dat je terugvalt in belemmerende patronen.

Persoonlijk leiderschap stelt je in staat om je doelen te verwezenlijken. Laat al je belemmeringen los en ontdek je specifieke eigenschappen. Pas dan kun je jouw competenties en eigenschappen verder ontwikkelen. Ook de grote leiders in de wondere wereld van het ondernemen zijn ergens begonnen. Dat ze nu staan waar ze staan getuigt van daadkracht, zelfvertrouwen en karakter.

Lees ook: Ontwaak je Innerlijke Kracht: Persoonlijk Leiderschap

Eigenschappen die ook in jouw systeem zitten, maar die verder ontwikkelt mogen worden. Waarom nog langer vechten met je emoties als ik je kan helpen met het transformeren van je oude patronen? Daarna bouwen we samen aan wie je werkelijk van binnen bent, waaronder je positieve mindset, gedrag en gevoelens. Dit is het echte soulwerk.
Ik wens je veel beweging en groei.

Liefs Isabella ♣♥

Ps. Heb jij moed om jezelf aan te kijken en te groeien? Zodat ook jij impact kunt gaan maken en van betekenis kunt zijn voor de wereld? Neem dan contact met me op. Dan kijken we wat er nodig is, zodat ook jij in de stroomversnelling komt. Boek hier een gratis inzichten gesprek met mij. Dan vertel ik je er meer over.

In mijn programma YOU GROW, YOU GO leer ik je in een kort traject bewuster van jezelf te worden en kom je dichter bij je eigen kern. Leren leven en leiden vanuit je essentie, met je eigen innerlijke kracht. Dan ben je in staat te transformeren.

Lees Meer