persoonlijke groei

De Innerlijke Wereld van Je Brein

Dec 01, 2023

Herken je die constante stroom van gedachten die lijkt door te gaan, zelfs wanneer je probeert te ontspannen op de bank? Vind je het moeilijk om je langdurig op één taak te concentreren? En merk je aan het einde van de dag dat je volledig uitgeput bent? In dit artikel ontdek je de rol van het Default Mode Network (DMN) in je brein, dat verband houdt met deze ervaringen.

Het Default Mode Network: de natuurlijke staat van ons brein.

Het Default Mode Network (DMN) is een opmerkelijke ontdekking in de neurowetenschap van de afgelopen twee decennia. Het vertegenwoordigt een netwerk van verschillende hersengebieden dat juist actief wordt wanneer je niet gericht bent op externe taken of externe prikkels. Dit netwerk is betrokken bij zelfreflectie, dagdromen, herinneringen ophalen en het verwerken van emotionele informatie. Dus het wordt actief als we in rust toestand zijn. Ook wel bekend als het afdwalen van ons brein.

Je kent dat wel, dat moment tijdens het lezen wanneer je beseft dat je al meerdere bladzijden hebt omgeslagen zonder enige inhoud op te nemen, terwijl je in plaats daarvan aan het dagdromen bent. Of wanneer je voor je uit staart en je ineens realiseert dat je volledig vergeten bent waarmee je bezig was, en in plaats daarvan verdwaald bent in gedachten over een eerder gebeuren van die dag.

"Ik probeerde te dagdromen, maar mijn gedachten bleven afdwalen." - Steven Wright

Het Default Mode Network is de natuurlijke toestand van ons brein. Tijdens dit afdwalen worden ervaringen verwerkt, informatie opgeslagen en verbanden gelegd. Nieuwe ervaringen worden gekoppeld aan bestaande herinneringen en geïntegreerd in ons gevoel van eigenwaarde en zelfbewustzijn. Het DMN is de plek waar gebeurtenissen worden omgezet in verhalen over onszelf en onze verwachtingen van de wereld.

Het is dus volkomen normaal dat je gedachten afdwalen. Een natuurlijk proces, maar ook essentieel zodat je brein rustmomenten krijgt.

Het Voortdurende Werk van het Default Mode Network

Het Default Mode Network (DMN) is constant actief, zelfs wanneer we rusten. Deze doorlopende activiteit verklaart waarom onze gemoedstoestand bij het ontwaken anders kan zijn dan vlak voor het slapengaan, waarom momenten van nietsdoen soms onprettig aanvoelen, en waarom we in rustige momenten plotseling prachtige beelden en creatieve ideeën ervaren. Alles hangt af van hoe jouw Default Mode Network functioneert!

Het DMN onder Stress: Druk en Duister Perspectief

Onder stress of bij gebrek aan slaap, ontspanning en beweging kan het DMN actief worden terwijl je bezig bent met een taak, wat concentratie bemoeilijkt. Het wordt niet alleen actief, maar draagt vaak een negatieve lading, omdat ons brein meer aandacht besteedt aan negatieve prikkels. Hierdoor ervaar je een overvol hoofd, mentale mist of een onaangenaam gevoel. Tijdens stressvolle periodes vertoont ons brein diverse reacties, zoals piekeren, obsessief nadenken en zelfkritiek, wat niet alleen voorkomt tijdens acute stress, maar ook bij angst, depressie en opgeslagen trauma.

Het DMN in Rust: Ruimte voor Vreugde en Creativiteit

Gelukkig zijn de gedachten in het afdwalen niet altijd duister. Zonder stress of trauma is het DMN veelal neutraal of zelfs positief. In deze momenten krijgt het DMN de kans om te dagdromen, fijne herinneringen op te halen en creatieve processen te stimuleren. Op zulke momenten komen vaak spontane briljante ideeën naar boven, zoals tijdens rustige momenten zoals in bed liggen, onder de douche staan of je een beetje vervelen. Geniale ideeën komen er dan in je op!

Welk Aspect Herken je?

Herken je het drukke en duistere afdwalen dat je afleidt wanneer je je probeert te concentreren? Of eerder een modus die ruimte biedt aan vreugde en creativiteit? Wellicht herken je beide kanten, maar dan in verschillende omstandigheden.

Wat Als Je Hooggevoelig Bent?

Hoogsensitieve personen hebben een brein dat voortdurend bezig is met het diepgaand verwerken van prikkels, zelfs tijdens rustmomenten. Dit resulteert vaak in een actievere en meer introspectieve afdwaling, mede door de verhoogde gevoeligheid voor stress. Bij voldoende rust kunnen echter ook de positieve aspecten van deze mentale afdwaling worden benut, zoals dagdromen en het stimuleren van creatieve gedachten. Toch is het belangrijk om je op de hooggevoeligheid te laten coachen zodat je daar geen last van hebt.

Meditatie als Kalmering voor het DMN

Herken je van jezelf hoe je wereld eruitziet bij het afdwalen? Goed nieuws! Meditatie kan je drukke DMN kalmeren, waardoor je meer helderheid en ruimte in je geest kunt ervaren. In een meditatie-training leer je niet alleen mediteren, maar ontwikkel je ook vaardigheden om beter om te gaan met dagelijkse stress. Hierdoor wordt je DMN rustiger en minder negatief beladen, waardoor je de voordelen van het DMN steeds meer kunt ontdekken en benutten. Neem controle over je gedachten en laat je geest floreren met de kracht van bewuste rust. Wil je af van de innerlijke onrust en stress, doe dan mee het coachtraject. Dan pakken we de onderstroom van jouw klachten aan .

Liefs Isabella ♣♥

In mijn programma YOU GROW, YOU GO leer ik je in een kort traject bewuster van jezelf te worden en kom je dichter bij je eigen kern. Leren leven en leiden vanuit je essentie, met je eigen innerlijke kracht. Dan ben je in staat te transformeren.

Lees Meer